IMG_6605

Tel: 07870581526

logo 1
facebook linkedin twitter tumblr

Cornish Farm house and Cottages

The project consisted of two separate, existing dwellings, each requiring extending. The main extension creates a magnificent open plan kitchen and dining room with large patio doors to the outside, a fourth bedroom, bathroom and utility room.  The second provides a large entrance hall, (which also houses a pumped well and filtration system) and a dedicated office. Each of the extensions has been added in a sympathetic manner, using local materials to retain their existing character, historical features and dimensions.

 

Interior spaces, kitchen, lighting, built in furniture, and landscaping have been designed in-house using 2D and 3D modelling and we have also managed the project from onset to finish.

Cornwall

The Garage, Helford river

The Garage is situated on one of the creeks leading into the stunning Helford River in Cornwall.  Once the village garage, it was partially converted into a dwelling in the early 70's, maintaining a working garage on the ground floor with basic accommodation above.

 

Bowthorpe James were tasked with remodelling the property to create a single dwelling with accommodation for a large family and to convert the ground floor into a separate annexe.

 

Completed in June 2013 the accommodation now consists of 7 large bedrooms and 6 bathrooms on the quay overlooking the creek.

Cornwall

Warehouse conversion

Increasingly, hip, loft-dwelling clients are insisting on cutting edge design that incorporates cutting edge materials and technology.

 

In 2005 Bowthorpe-James were asked to design and build a conversion of an old warehouse space in East London.  This included extending the property up onto the existing roof to create a bedroom and terrace.

 

The property combines an extensive use of reclaimed materials with modern technology. The floors throughout are reclaimed oak boards, the bar top made from old chemistry desks and the bathroom floor reclaimed teak from an old sailing boat.

 

Cast concrete stairs link the sound insulated bedroom and terrace to the main living area, and music and mood lighting is controlled throughout from electronic panels at key locations.  The flat is accessed by lift and stairs and has a bar area and dedicated office/library space.

London

Falmouth, extension

Nearing completion (August 2013), this extension is unusual in that it is a two storey extension of a first floor flat and is designed to blend harmoniously with the existing house.  

 

The existing garage was knocked down providing space for a 100m2 extension including additional bedrooms, bathroom, cavernous garage and storage, utility room and new front entrance

Cornwall

Farm house conversion

Primrose Farm and Barns are situated on the edge of a village in  mid Cornwall. The brief was to provide comfortable accommodation in an environment that encourages and promotes sustainable living. Domestic hot water and under floor heating is provided by a combination of ground source heat pump and solar panel on the roof of the house.

 

All the exterior walls, roof and new ground floor slab of the house have been insulated to ensure the system performs as efficiently as possible. The design is 'future proofed' in that photovoltaic panels can be added in the future, once the cost of PVs comes down, to provide free electricity.

 

After a long struggle with the planning department permission was granted to upgrade an existing track to the Barns at Primrose Farm where the two barns are being converted into holiday lets. Special consideration has been made during the design process to retain and repair existing cob and stone walls and for the accommodation of bats and barn owls.

Cornwall

City garden office

What can you do with a triangular area of garden measuring 16m2?  This garden office was designed to fit this unused area of garden at the top of a garden in Truro.  By reorganising the footprint of the existing prefab garage we have created a well lit, comfortable office space fitting in with the existing mature planting and provided an additional parking space.

Cornwall

Interior design consultant – Bustophers Bar & Bistro

Bowthorpe-James acted as design consultant for Bustophers bar Bistro in Truro, converting a not often used space in the basement into a private dining room with mood lighting, glass door and bespoke oak dining table to seat twelve.

Cornwall